Site logo

Wat zijn ISO waarden en waar worden ze voor gebruikt?

Bij het filmen met een videocamera zijn meerdere instellingen op je videocamera van belang voor een optimaal resultaat. Hierbij moet je voornamelijk aan de belichting denken. Hiervoor is de zogenaamde ISO-waarde van jouw camera van belang. Helaas wordt deze instelling nog al te vaak vergeten. Dit terwijl de ISO-waarde bijdraagt aan het resultaat van jouw opname. Ben jij nog niet op de hoogte van de ISO instelling op jouw camera? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen! 

Wat verstaan we precies onder de ISO van een videocamera? De ISO-waarde vertelt je alles over de lichtgevoeligheid van de sensor van je camera. Hoe gevoeliger de sensor wordt ingesteld, hoe beter deze met het licht kan spelen. Hierbij geldt dat je zelfs in een donkere ruimte kunt filmen. Maar hoe werkt dit precies? 

Lichtgevoeligheid van de camera 

Voordat je de ISO-waarde van jouw camera kunt bepalen is het belangrijk om meer over de lichtgevoeligheid van de camera te weten te komen. De lichtgevoeligheid van de camera is met je eigen ogen te vergelijken. Bedenk zelf maar eens hoe het is als je van een zeer verlichte ruimte opeens een donkere kamer binnenstapt. Op dat moment moeten je ogen eerst even wennen aan de donkere omgeving. In de tussentijd zie je weinig tot niets. Hoe langer je in de ruimte verblijft, hoe beter het zicht weer wordt. In die tijd hebben je ogen zich aan de lichtintensiteit aangepast. De sensor van je camera werkt eigenlijk hetzelfde, maar hierbij werkt het niet om simpelweg te wachten. Daar is een verandering van instelling voor nodig. 

Stel de lichtgevoeligheid in 

De sensor van je videocamera heeft wat extra hulp nodig om aan het licht te wennen. Dit is niet gewoon een kwestie van wachten. Het is enkel een kwestie van een knopje omdraaien en je geeft de sensor wat hij nodig heeft om aan het licht te wennen. De lichtgevoeligheid van de sensor wordt met een getal weergegeven. Hierbij geldt: hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger de camerasensor is. Natuurlijk is deze waarde ook van invloed op de andere instellingen van de camera. Daarom adviseren wij om de verschillende standen uit te proberen en goed te bekijken welke stand voor jou het beste werkt. Uiteindelijk krijg je hier vanzelf meer ervaring mee en weet je straks in iedere situatie direct welke stand het meest geschikt is. 

Nadeel van ISO 

Het klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar dat betekent niet dat er geen nadelen aan ISO verbonden zitten. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis er ontstaat. Dit is veruit het grootste nadeel van ISO, want dit betekent dat je een duidelijke afweging tussen kwaliteit en lichtintensiteit moet maken. Bij een hoge ISO waarde oogt de film veel korreliger en minder scherp. Dit effect ontstaat doordat de mini-sensoren op de camera het beste functioneren als er veel licht is. Wanneer er onvoldoende licht is, moet de sensor compenseren en kunnen de cellen een onjuist signaal afgeven. Hierdoor ontstaan er fouten in de camerabeelden. Deze ruis is niet te voorkomen. 

Vraag jezelf daarom af wat belangrijker is: in het donker een filmopname maken of van optimale beeldkwaliteit profiteren? Over het algemeen kan het gebruik van ISO niet voorkomen worden en heeft dit enkel een positief effect op de beeldopnames. Verwacht echter niet dat de kwaliteit even sterk is als bij een dagopname.