Site logo

Wat is een Videograaf?

Een videograaf is iemand die verantwoordelijk is voor het opnemen van live-evenementen en kleinschalige videoproducties. Videografen richten zich op kleinere producties zoals documentaires, live-evenementen, korte films, wettelijke verklaringen, bruiloften, verjaardagsfeesten, sportevenementen, productvideo’s, bedrijfsfilms, werkenbij films, commercials en trainingsvideo’s. Voor kleinere producties werkt een videomaker vaak alleen met een enkele camera opstelling of met een klein team van lichttechnici en geluidstechnici.

De verbetering van digitale camera’s, de uitbreiding van het internet en andere ontwikkelingen in de technologie veranderen de industrie in hoog tempo en zijn de drijvende kracht achter video’s die gemaakt en gepubliceerd worden. En dus de groei van videografen in Nederland!

In dit artikel:
Wat doet een Videograaf?
Hoe is de werkplek van een Videograaf?
Wat verdient een videograaf?
Welk materiaal gebruik een videograaf?

Wat doet een Videograaf?

Een Videograaf neemt live-evenementen en kleine videoproducties op.Videografen gebruiken meestal een bepaald type elektronische media (streaming media, videoband, harde schijf, enz.), in vergelijking met cinematografen die op film opnemen en aan grote films werken. ), in vergelijking met filmmakers die op film opnemen en aan grote films werken. Videomakers kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de reparatie en het onderhoud van de apparatuur, de belichting en het geluid, en de montage.

Bedrijfsvideografen werken voor bedrijven, en hun verantwoordelijkheden zijn in principe beperkt tot het maken van video’s die het bedrijf zouden promoten. Als de videograaf bijvoorbeeld werkt voor een bedrijf dat online schoenen verkoopt, kan hun verantwoordelijkheid inhouden dat ze een korte video maken over de zomerschoenpromotie van het bedrijf die op de website wordt geplaatst. Als het bedrijf bezig is met een gemeenschaps- of liefdadigheidsevenement, is de videograaf verantwoordelijk voor het opnemen van het evenement van begin tot eind. Deze videobeelden kunnen door het bedrijf worden gebruikt om aan te tonen dat het bedrijf maatschappelijk verantwoord is en om eventuele andere campagnes te promoten. Andere taken kunnen bestaan uit het opnemen van vergaderingen of het bedienen van apparatuur om te assisteren bij videoconferenties met andere medewerkers die zich op verschillende locaties in de wereld bevinden.

Freelance videomakers hebben meer flexibiliteit bij het kiezen van het soort projecten waar ze aan willen werken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld speciale vergunningen krijgen om video’s te maken van locaties die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Mogelijk kunnen ze hun werk auteursrechtelijk vastleggen en in online videokanalen plaatsen, wat kan helpen om meer freelance werk en zelfs grotere projecten te krijgen. Freelance-videografen werken heel hard om projecten te krijgen door offertes in te dienen en bedrijven te overtuigen dat ze de baan verdienen. Videograafzoeken.nl probeert vooral deze freelance videografen te helpen, door middel van het zichtbaar maken voor een groter publiek van bezoekers op de website.

Hoe is de werkplek van een Videograaf?

Videografen kunnen soms buiten en op afgelegen locaties werken en moeten onder verschillende weersomstandigheden klaar staan om te werken en hun apparatuur mee te nemen terwijl ze op locatie zijn.

Meestal werken videomakers alleen of met kleine teams van lichttechnici en geluidstechnici, en naast het bedienen van de camera kunnen zij verantwoordelijk zijn voor de reparatie en het onderhoud van de apparatuur, de verlichting en het geluid, en de montage. Maar in veel gevallen werken videografen alleen. Een groot deel van de tijd besteed (als hij/zij dit zelf doet) achter een computer of laptop met het ‘editten’ van de video’s.

Wat verdient een videograaf?

Een videograaf als freelancer rekent meestal met een uurtarief tussen de 35 en 100 euro per uur (exclusief btw), gemiddeld ligt dit op 45 euro per uur. Dit zijn de gemaakte uren, vaak zie je op een offerte van een videograaf ook alleen de uren die ze aanwezig zullen zijn om te filmen, dan worden andere bedragen gerekend. Omdat het ‘editten’ dan nog moet gebeuren en dit hangt zo erg af van de type film dat wij daar geen weet van hebben. Dit kan dus erg verschillen. 

In loondienst is het gemiddelde salaris van een videograaf weer iets makkelijker op te zoeken. Na lang rekenen en zoeken naar vacatures en data van het cbs. Kwamen we op de volgende getallen: 

 • Veel startsalarissen liggen rond de € 1.900 bruto per maand.
 • Gemiddeld van alle functies –  € 3.000 bruto per maand.
 • Met veel ervaring en eventueel leidinggevende rol –  € 3.900 bruto per maand.

Welk materiaal gebruik een videograaf?

Hieronder vindt u een lijst van equipment dat menig filmmaker heeft:

 • Videocamera
 • Statief
 • Cameraverlichting
 • Externe microfoon
 • Audio 
 • Lichtreflector (optioneel)
 • Veel batterijen (voor elk apparaat wel een reserve)
 • Externe harde schijf
 • Opbergtas voor elk apparaat