Site logo

Freelance videograaf: Tips voor marketing op internet

Wie als videograaf zelfstandig werkt en niet voor een groot bedrijf werkt, heeft goede en verregaande marketingstrategieën nodig om voortdurend nieuwe klanten te winnen en bestaande klanten te behouden. Een zinvolle mudz is hier de allesoverheersende portefolio en heeft een positief effect op de acquisitie. Welke tips freelance videografen nog steeds moeten overwegen en met welke marketingstrategieën ze veel potentiële klanten bereiken, beschrijven we in dit artikel.

De basis: website en aanwezigheid op sociale media

Een eigen website hoort er tegenwoordig in elke branche bij. Als je zelfstandig videograaf bent, kan je rekenen op een professioneel ontworpen website. Naast informatie over contactgegevens en u zelf, moet u hier ook hoogwaardige video’s van uzelf en uw eigen werk aanleveren – natuurlijk alleen als de personen hiermee akkoord gaan. Omdat de beeldrechten een belangrijk onderwerp zijn in de videografie en met zorg moeten worden behandeld! In elk geval ziet een galerij er zeer professioneel uit en toont direct het werk van de maker. En dat is precies wat klanten zoeken als ze naar de website van een videograaf kijken. Ze willen geen kat in de zak kopen. Ook de afdruk en de uitleg van de gegevensbescherming zijn in tijden van GDPR niet te onderschatten. Veel zelfstandigen stellen de planning en de creatie van hun bedrijfswebsite in professionele handen en leveren alleen bijdragen aan het ontwerp van de inhoud. Het voordeel is dat een professionele webdesigner bekend is met zoekmachine optimalisatie. Zo kan hij of zij ervoor zorgen dat uw website vooral ver vooruit in de grote zoekmachines verschijnt en vaker wordt aangeklikt.

In ieder geval is de homepage een belangrijke plaats om alle informatie over het bedrijf samen te vatten. Daarnaast biedt het klanten snelle contactmogelijkheden met een contactformulier, een e-mailadres en een telefoonnummer.

Ook de aanwezigheid in de sociale media is een goede mogelijkheid voor videografen om zich te presenteren. Hier kunnen ze regelmatig video’s en “Behind de scene” materiaal van hun opnames plaatsen en de gemeenschap meenemen in hun dagelijks leven. Dit laat ook zien hoe u werkt en wat toekomstige klanten van u kunnen verwachten.

Facebook

Dit klassieke netwerk biedt gebruikers de mogelijkheid om bedrijfspagina’s aan te maken. Ook hier kunt u contactmogelijkheden plaatsen en berichten publiceren zoals hierboven beschreven. Facebook biedt ook de mogelijkheid om afbeeldingen en andere postings in te plannen, zodat ze op een vooraf geselecteerd tijdstip online gaan. Met Facebook bereiken bedrijven een bijzonder hoog bereik wanneer ze advertenties plaatsen die vervolgens aan een specifieke doelgroep worden laten zien.

Instagram

Naast Facebook is het Instagram-portaal bijzonder interessant voor videografen. Het staat alleen postings met foto’s toe – de foto’s staan hier centraal. Op Instagram bereikt u een jongere doelgroep dan op Facebook en kunt u zo nog meer klanten winnen en behouden. Naast de normale video’s met bijschriften en hashtags, kunt u ook kleine filmpjes en meer video’s in uw “verhaal” plaatsen. Dit is perfect voor het maken van video’s achter de schermen. De “verhaal”-postings verdwijnen na 24 uur als ze niet worden opgeslagen als een zogenaamd hoogtepunt.

Twitter

Het derde grote netwerk is Twitter. De gebruikers plaatsen kleine teksten met een maximale lengte van 280 tekens, bij voorkeur gegarneerd met een foto/video. Dit portaal is ook geschikt voor “Behind de scene” materiaal. Korte uitspraken over de huidige dag of opdracht worden goed ontvangen door de jonge doelgroep, uiteraard ook gegarneerd met een paar hashtags.

Videograafzoeken.nl

Dan is er natuurlijk nog een laatste optie en dat zijn wij. Wij bieden de mogelijkheid voor videografen om zichzelf te promoten op ons platform. Geheel gratis kan je een bedrijfsaccount aanmaken en je diensten gaan promoten. Richt je pagina zo in, dat je portfolio er goed uitspringt. Veel potentiële klanten zijn via videograafzoeken.nl opzoek naar een videograaf. Via de contactgegevens kunnen ze direct contact met je opnemen. Ideaal toch?!

Welke sociale netwerken u ook kiest met uw bedrijf: Het is belangrijk dat je een plan hebt. Een goede social media strategie maakt veel verschil als je niet wilt vastlopen en de juiste mensen wilt bereiken. Wil je jij een uitgebreid stappenplan, vul dan onderstaand formulier in en download ons Videograaf Marketing plan nu GRATIS!

"Het Videograaf Marketing Plan van Videograafzoeken.nl heeft mijn marketing strategie vorm gegeven!"
Ruud
Freelance Videograaf
Download Freelance Videograaf Marketing Plan