Hoe meet je succes van video campagne?

Voordat je een video marketingcampagne start, is het belangrijk om je primaire video-doel te bepalen. Dit kan zijn om de naamsbekendheid, de betrokkenheid of zelfs conversies te vergroten voor een bepaalde periode. Het is cruciaal om voor elke video slechts één of twee doelen te kiezen. Wanneer je meer dan dat definieert, zal dit resulteren in een video zonder focus, waardoor het voor kijkers moeilijk is om te bepalen wat ze vervolgens moeten doen. Het is belangrijk om te richten op een actie, maar niet meerdere acties.

Zie hier onze infographic met de cijfers waar je volgens ons op moet letten bij een video campagne!

succes meten van video

Als je aan doelen denkt, zorg er dan voor dat  de doelgroep in gedachten houdt. Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze? Wat zijn hun interesses? Hoe kijken ze doorgaans media? In welke fase van het traject van de koper bevinden ze zich? Kennen ze je merknaam al? Wat zouden ze verwachten wanneer ze jouw video beginnen te kijken?

Al deze vragen kunnen helpen om te bepalen wat voor soort video je moet maken en waar je deze moet plaatsen. Als je doelgroep bijvoorbeeld niet bekend is met je bedrijf, wil je waarschijnlijk een video maken die zich richt op merkbekendheid voordat je een diepgaande, productvideo maakt. 

De volgende stap is het analyseren van de resultaten van de video. Dit begint al voordat je de video publiceert, want als je doel meer is dan alleen kijkers aantallen, is het handig om acties door te meten. Dit kan op veel verschillende manieren, maar bijvoorbeeld door het plaatsen van cookies en acties op je website goed bijhouden door middel van trackers (zoals Tag Manager van Google). 

Wanneer je een video plaatst, is het gemakkelijk om geobsedeerd te raken door één metriek – het aantal kijkers. Hoewel het aantal kijkers een belangrijke metriek kan zijn, zijn er vele andere die relevanter kunnen zijn voor de campagne.

Hieronder vind je enkele populaire metrieken die je zult zien wanneer je een video publiceert en volgt.

1. Weergaven

Het aantal weergaven is het aantal keren dat je video is bekeken – ook wel reach genoemd. Deze metriek is geweldig om bij te houden als het  doel is om je naamsbekendheid te vergroten en je content door zoveel mogelijk mensen te laten zien. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk video-hosting platform een andere kijk op een video meet. Zo is bijvoorbeeld een view op YouTube 30 seconden, terwijl een view op Facebook slechts 3 seconden is. Zorg ervoor dat u de kleine lettertjes leest voordat je rapporteert over de videoweergave.

2. Weergaven ratio

In het engels: ‘play rate’ is het percentage mensen dat je video heeft afgespeeld gedeeld door het aantal vertoningen dat het heeft ontvangen. Deze metriek helpt te bepalen hoe relevant of aantrekkelijk je video is voor het publiek. Als duizenden mensen je video zien, maar slechts een handvol mensen speelt, is het waarschijnlijk tijd om je content te optimaliseren.

3. Social media interactie

Als je op sociale media zit, ben je  waarschijnlijk bekend met delen en commentaar geven. Social shares en commentaren zijn goede indicatoren voor hoe relevant je content is voor je doelgroep. Als een kijker je video bekijkt en de tijd neemt om deze te delen met zijn of haar netwerk, dan heeft je waarschijnlijk een geweldig stuk content gecreëerd. Social shares zijn ook belangrijk omdat hoe vaker de video wordt gedeeld, hoe meer hij wordt bekeken. Als het je doel is om veel mensen te bereiken, dan is social shares een goede metriek om bij te houden.

4. Kijk voltooiingen

Als je de tijd hebt genomen om een video te maken… wil je waarschijnlijk dat mensen de hele zaak bekijken, toch? Een video voltooiing is het aantal keren dat een video in zijn geheel wordt afgespeeld. Deze metriek kan betrouwbaarder zijn dan het aantal kijkers bij het bepalen van het succes van je video.

5. Voltooiingspercentage

‘Completion rate’ is het aantal mensen dat je video heeft voltooid, gedeeld door het aantal mensen dat de video heeft afgespeeld. Het voltooiingspercentage en andere interactie cijfers zijn een goede manier om de reactie van een kijker op je video te meten. Heeft de video een laag voltooiingspercentage? Vallen alle mensen op een bepaald moment af? Dit kan een teken zijn dat je video-content niet resoneert met de doelgroep.

6. Doorklik ratio

CTR is het aantal keren dat er op de call-to-action (CTA) wordt geklikt, gedeeld door het aantal keren dat de video wordt bekeken. CTR is een goede indicatie van hoe effectief de video is in het aanmoedigen van mensen om de door jou gewenste actie te ondernemen. Als je CTR laag is, kun je overwegen het ontwerp of de kopie van je CTA te herzien.

7. Conversie ratio

Conversie ratio is het aantal keren dat bezoekers de gewenste actie hebben uitgevoerd, gedeeld door het aantal klikken op je ingestelde CTA. Als je doel is om de kijkers een actie te laten voltooien, zoals het aanmelden voor een gratis proefversie, probeer dan een video toe te voegen aan de landingspagina om te zien of het conversiepercentage stijgt.

8. Bouncepercentage en tijd op de website

Overweeg je een video toe te voegen aan een webpagina? Let op de bounce rate van de pagina en de hoeveelheid tijd die mensen op de pagina doorbrengen voordat je de video toevoegt. Controleer de statistieken na het plaatsen van de video om te zien of de manier waarop mensen met je andere content omgaan, verandert.