Site logo

SEO tips video

Wanneer je een video maakt, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen deze te zien krijgen. Je kunt je video betaald promoten, waardoor het tegen een vergoeding wordt getoond aan bezoekers van websites. Ook kun je op een organische manier kijkers trekken. Dit houdt in dat je zelf, en dus onbetaald, je video moet promoten. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is door middel van SEO. SEO staat voor “Search Engine Optimization”, in het Nederlands betekent dat zoekmachine-optimalisatie: zo hoog mogelijk in de lijst met zoekresultaten eindigen.

5 SEO tips om je video organisch te laten scoren

Het aanmaken van een YouTube kanaal is een makkelijke manier om kijkers te trekken. Dit is heel eenvoudig: je maakt simpelweg een account aan en je kunt al video’s uploaden. YouTube is, na Google, de grootste zoekmachine met maandelijks wel meer dan 1 miljard unieke bezoekers. Eveneens worden enkele previews van YouTube video’s bovenaan de lijst met zoekresultaten van Google getoond, waardoor nog meer mensen bij je video terecht kunnen komen. Hiervoor moet je, tussen de miljoenen video’s die er al op staan, natuurlijk wel opvallen. Lees verder voor enkele tips om te zorgen dat jouw video veel kijkers trekt.

Gebruik de goede zoekwoorden op de juiste plek

Er zijn programma’s ontworpen om zoekwoorden te genereren die mensen via een zoekmachine gemakkelijk naar je video moeten leiden (zoals de zoekwoordplanner van Google Ads). Maar je kunt ook zelf onderzoek doen naar goede zoekwoorden, door enkele in de zoekbalk te typen en te kijken wat het resultaat is. Vervolgens zet je de zoekwoorden op een plek die door de zoekmachine snel geanalyseerd kan worden. Deze plekken zijn bijvoorbeeld de titel en de beschrijving van de video. Wanneer je gebruik maakt van goede zoekwoorden op de juiste plek, zal je video hoger in de lijst met zoekresultaten eindigen.

Maak een passende ‘thumbnail’ die uitnodigd om te klikken

Het eerste wat de bezoekers van YouTube te zien krijgen, na het invoeren van de zoekwoorden in de zoekbalk, is een lijst met afbeeldingen en daarbij de beschrijving van de video. Deze afbeelding wordt ook wel de thumbnail genoemd en bestaat uit een stilstaand beeld uit je video met een pakkende tekst. Je kunt ook zelf een foto maken en die als thumbnail uploaden. De thumbnail is het eerste wat eventuele kijkers van je video te zien krijgen en moet hen dus uitnodigen om de video ook daadwerkelijk te gaan bekijken.

Promoot je video op je andere social media kanalen

Maak je voor je bedrijf nog gebruik van andere social media kanalen, zoals Facebook en Instagram? Dan is het handig om die in te zetten om je video op YouTube te promoten. Om video’s op YouTube te bekijken, heb je geen account nodig. Hierdoor kunnen mensen die via bijvoorbeeld Instagram bij jouw video terechtkomen, jouw video snel zien. Je kunt natuurlijk ook aan kennissen en collega’s vragen jouw video te delen op hun social media kanalen, wat een breder publiek en dus nog meer kijkers zal trekken.

Voeg ‘tags’ aan je video toe

Naast het gebruik van zoekwoorden in de titel en beschrijving van je video, kun je op YouTube ook zogenaamde ‘tags’ aan je video hangen: een soort zoekwoorden, die gelinkt zijn aan jouw video. Hierdoor wordt het gemakkelijker voor YouTube om jouw video eruit te pikken wanneer iemand op een bepaald zoekwoord zoekt. Houd de tags wel relevant voor je video. Wanneer je een niet-relevante tag aan je video hangt, zullen mensen al snel doorklikken naar een andere, voor hen meer relevante, video. Dit is niet goed voor jouw rang in de zoekresultaten.

Houd rekening met de doelgroep van je video

Tenslotte is het belangrijk om de doelgroep van je video in gedachten te houden. Waar zijn ze in geïnteresseerd en waar zijn ze naar op zoek? Stel je voor dat je voor een moment in de schoenen van iemand uit je doelgroep staat: wat zou jij terug willen zien in de video? Maar je kunt het ook directer aanpakken. Gebruik andere social media kanalen om te vragen wat je volgers in je video’s zouden willen zien of waar ze meer informatie over zouden willen hebben.