Hoe word je videograaf?

Wil je graag videograaf worden, maar weet je niet goed hoe? In deze blog help ik jou daarmee verder. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een cursus of ervoor kiezen om een complete, langdurige opleiding te volgen. Lees snel verder en kijk welke optie het beste bij jou past! 

Wat doet een videograaf?

Misschien wil je videograaf worden, maar weet je niet precies wat hij doet. In principe neemt een videograaf video’s op voor televisie, films of voor video’s op het internet. Typisch werk voor een videograaf is het produceren van bruiloftvideo’s, commercials, promotievideo’s voor bedrijven en documentaires. Dit klinkt misschien hetzelfde als wat een cameraman doet, maar dat is niet het geval. Een videograaf is verantwoordelijk voor een heleboel aspecten. Denk aan het regelen van goed geluid, belichting en het editen. Veel videografen doen dit allemaal zelf, terwijl een cameraman onderdeel is van een crew, waarbij hij niet alle verantwoordelijkheid draagt.

Een videograaf is ook een logische, betere keuze voor kleine evenementen, waarbij je niet wilt dat er een hele filmcrew rondloopt. Veel mensen willen bijvoorbeeld een trouwvideo, maar hebben geen zin in een Hollywood filmploeg op hun bruiloft.

Klinkt dit goed? Dan is videografie zeker iets voor jou. 

Wat heeft een videograaf nodig?

Als je videograaf wilt worden, heb je een aantal dingen nodig. Iedereen kan tegenwoordig een camera kopen, dus je hebt ontzettend veel concurrenten. Om een succesvolle videograaf te worden moet je ten eerste een heleboel ambitie hebben. Je moet keihard willen werken voor je doel. Daarnaast is het belangrijk dat je over de juiste technische kennis bezit en dat je een creatief brein hebt. Kortom, je hebt een heleboel ervaring en kennis nodig.

Creativiteit is belangrijk. Veel videografen worden bekend omdat ze een speciale, ‘eigen’ manier van filmen hebben ontwikkeld. Zorg ervoor dat je jouw eigen stijl ontwikkelt. Tuurlijk moet je eerst de basistechniek leren, maar wees niet bang om af en toe te experimenteren! 

Ten slotte is het hebben van een netwerk dé sleutel tot succes. Je moet opdrachten binnenhalen en dat kan in het begin best moeilijk zijn. Maak jezelf kenbaar als videograaf, gebruik LinkedIn, maak een goede website en bouw een sterk portfolio op. Wees vooral niet bang om mensen aan te spreken en je netwerk uit te breiden. Mond-op-mond reclame is de beste reclame die je kunt hebben. 

Volg een cursus of workshop

Maar goed, hoe kom je nou aan al die technische kennis? Op het internet kun je een heleboel cursussen en workshops vinden. Een cursus duurt over het algemeen langer dan een workshop. Een workshop vindt vaak in een dag of middag plaats. Denk goed na wat voor jou het beste werkt. Vergeet ook niet dat het tijd kost om te leren filmen. In één middag leer je niet alles. Om je een goed overzicht te bieden, hebben wij een paar goede aanbieders op een rijtje gezet. 

Kleine Verhalen Videografie

Esther Joosse biedt de ideale, online cursus aan om te beginnen met videografie. Je leert stap voor stap om te gaan met een camera, alles over de juiste compositie en hoe je een sterk verhaal kunt vertellen met beeld. Omdat het een online cursus is, heb je altijd toegang tot het materiaal en kun je gerust iets terugkijken. Een perfecte start! 

De Videomakers

De Videomakers bieden allerlei online cursussen aan. Je kunt bijvoorbeeld leren over bepaalde lenzen en filters of kiezen voor een cursus die je de basis van videografie leert. Ze bieden cursussen aan voor zowel beginners als gevorderden. 

Mogli Media

Mogli Media biedt verschillende workshops aan. Kirsten kan jou alles leren over de basis van videografie, maar ook over de montage. Ze biedt workshops aan voor beginners en gevorderden.

Videovrouw

De Videovrouw, oftewel Lian van Maldegem, biedt enkele workshops aan voor videografie. Je kunt bijvoorbeeld starten met haar online workshop ‘Filmen, vloggen & monteren met je smartphone’. Ze biedt ook een live workshop aan over filmen en monteren met een videocamera.

Natuurlijk zijn er nog veel meer workshops en cursussen te vinden. Ga eens op onderzoek uit en kijk wat het beste bij jou past. 

Volg een opleiding

Wil je echt alles over film leren? Dan kun je kiezen voor een opleiding op het hbo of mbo. Hierbij raden wij de volgende opleidingen aan:

Nederlandse Filmacademie

Bij de Nederlandse Filmacademie leer je echt alles over video. Je wordt opgeleid tot een professional in de filmwereld. Er zijn acht studierichtingen waar je uit kunt kiezen, waaronder scenario, regie, productie en montage. Met deze vierjarige hbo-opleiding kun je alle kanten op.

Media, Informatie en Communicatie

Bij deze hbo-opleiding moet je in meer geïnteresseerd zijn dan alleen video. Je leert alles over media op het gebied van marketing, design, journalistiek en foto- en videografie. Dit is de perfecte studie voor een creatieve duizendpoot. Deze studie is te volgen in Amsterdam en Enschede. In Enschede kies je na 1,5 jaar een specialisatie, waarbij je kunt kiezen voor Audiovisuele Media en je je compleet richt op video.

AV-specialist

Ook op het mbo heb je de mogelijkheid opgeleid te worden tot filmmaker. Op veel plekken in Nederland kun je de mbo-opleiding tot AV-specialist volgen. Deze opleiding duurt drie jaar en je leert hoe je een film produceert en bewerkt. Als afgestudeerde kan je aan de slag bij productiebedrijven, maar je kunt ook als zelfstandige aan de slag.

Kosten

Een officiële opleiding volgen is natuurlijk duurder dan een cursus of workshop, maar je kunt er veel meer kanten mee op. De kosten van het collegegeld voor een vierjarige opleiding liggen rond de €2000,- euro per jaar. 

De keuze is reuze! Vergeet niet dat het belangrijk is te investeren in een goede opleiding of cursus. Leren filmen kost tijd en oefening baart kunst. We hopen dat jij de juiste cursus, workshop of opleiding vindt! Succes!