Site logo

Hoe vind je de beste foto- en videograaf voor je bruiloft?

Je bruiloft is een dag die je voor altijd zult onthouden. Natuurlijk wil je van deze dag alle mooie momenten vastleggen en vereeuwigen in foto’s en video’s. Daarvoor heb je een fotograaf en videograaf nodig! Maar hoe kies je nou de beste foto- en videograaf? Waar moet je op letten? Om jou een handje te helpen hebben wij een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Vind de juiste stijl

Elke fotograaf en videograaf heeft zijn eigen stijl. Het is handig te onderzoeken wat jij en je partner mooi vinden. Houden jullie van traditionele foto’s? Of willen jullie helemaal wat anders? De meest voorkomende stijlen voor bruidsfotografie worden hieronder beschreven. 

Traditionele stijl

De traditionele stijl heb je ongetwijfeld gezien als je door het trouwalbum van je ouders of grootouders bladert. De hoogtepunten zijn gefotografeerd, waarbij vaak geposeerd wordt om het moment zo goed mogelijk vast te leggen. De fotograaf geeft een heleboel aanwijzingen om het perfecte plaatje te bereiken. 

traditionele videograaf

Journalistieke stijl

De journalistieke stijl is het tegenovergestelde van de traditionele stijl. Fotografen met een journalistieke stijl documenteren je bruiloft alsof het een documentaire is. De fotograaf bevindt zich op de achtergrond en maakt vaak onopgemerkt een heleboel foto’s. Daardoor krijg je ongeposeerde, naturel foto’s. 

journalistieke videograaf

Editorial stijl

De editorial stijl is een combinatie van traditionele fotografie met het toevoegen van storytelling, het vertellen van een verhaal. De stijl doet denken aan modetijdschriften. De fotograaf focust op de details van jullie dag, bijvoorbeeld het bruidsboeket en de decoraties. Bij deze stijl geeft de fotograaf ook veel aanwijzingen, maar dit resulteert in perfecte, naturel foto’s die zo een tijdschrift in kunnen.

editorial stijl videograaf

Zorg dat de stijlen overlappen

Niet elke fotograaf maakt video’s en niet elke videograaf maakt foto’s. Als je gekozen hebt voor een aparte foto- en videograaf, is het belangrijk om naar hun stijlen te kijken. Zorg ervoor dat de stijl van de fotograaf met de stijl van de videograaf overeenkomt, of in ieder geval bij elkaar past. De stijlen van bruidsfotografie zijn hierboven genoemd en komen ongeveer overeen met de stijlen van bruidsvideografie. Bruidsvideografie kent: 

  • een traditionele stijl: deze doet denken aan een familievideo. Er wordt weinig aan bewerkt.
  • een documentatiestijl: past bij de journalistieke stijl van fotografie. De bruiloft wordt als documentaire vastgelegd.
  • een filmische stijl: bij deze stijl gaat het om de emoties, alle reacties worden vastgelegd en muziek is heel belangrijk. Jullie bruiloft wordt als een film vastgelegd.

Maak kennis met de persoon achter de camera

Om de beste fotograaf en videograaf te kiezen is het belangrijk te kijken naar de persoon achter de camera. Er zijn veel fotografen en videografen die van te voren een kennismaking inplannen. Tijdens zo’n kennismaking leren jullie elkaar kennen en kun je je wensen duidelijk maken. Jullie komen daardoor niet voor verrassingen te staan. Ook kun je met een kennismaking kijken of het klikt met de persoon tegenover je. Zorg ervoor dat jullie je op je gemak voelen bij de foto- en videograaf. Het is belangrijk dat het een juiste ‘match’ is en dat poseren niet ongemakkelijk aanvoelt. Je wilt immers de mooiste foto’s en video’s als eindresultaat! Een goede fotograaf of videograaf zorgt ervoor dat jij je prachtig voelt en dat je relaxed de dag doorkomt. Ook kan een goede fotograaf of videograaf ‘onzichtbaar’ worden, zodat hij de mooiste foto’s zonder aandacht te trekken maakt. 

Hebben jullie de juiste gevonden en is er een match? Dan heb je uiteindelijk een prachtig eindresultaat waar je nog lang blij mee zult zijn. En was het waarschijnlijk ook nog eens super leuk om te maken.

Combineer de fotograaf en videograaf

Je kunt natuurlijk gaan voor een aparte fotograaf en videograaf, maar waarom kies je niet voor één persoon die het allebei kan? Twee vliegen in één klap! Wanneer je een fotograaf en videograaf combineert, hoef je je geen zorgen te maken over verschillende stijlen en hoef je slechts op zoek naar één iemand. Er zitten enkele voordelen aan een videograaf die ook de foto’s maakt: 

  • De stijlen van de foto’s en video’s komen overeen.
  • Het is vaak goedkoper om voor een combinatiepakket te gaan.
  • De fotograaf en videograaf kunnen elkaar niet voor de voeten lopen.
  • Je hoeft maar met één iemand afspraken te maken.

Zoek iemand met ervaring

Het klinkt voor de hand liggend, maar zoek iemand met ervaring in bruiloften. Het vastleggen van een bruiloft is geen eenvoudige taak en vergt veel energie. Wil je geen risico’s lopen, ga dan niet voor een amateur. Kijk ook waar iemand ervaring in heeft. Het maken van bruidsvideo’s is iets heel anders dan het maken van een natuurvideo. Zoek dus een fotograaf en videograaf die vaker bruiloften hebben geschoten. Bij een goede foto- en videograaf merk je niet dat ze er zijn en maken ze onopgemerkt foto’s en video’s. 

Zoek reviews op

Stel, je hebt een een aantal foto- of videografen op het oog, maar je weet nog niet wie je moet kiezen. Het is dan altijd een goed idee om reviews op te zoeken. Kijk hoe andere mensen de services hebben ervaren. Wees ook niet bang om eerdere klanten rechtstreeks om referenties te vragen. Doordat je reviews en referenties van anderen leest of te horen krijgt, krijg je een beter beeld van de foto- of videograaf. Vaak staan reviews al op de website van een foto- of videograaf. Is dat niet het geval? Vraag ze dan aan.

Investeer voor later

Wij adviseren absoluut om te investeren in een goede foto- en videograaf. Een bruiloft is al duur genoeg en een foto- of videograaf kost nog even iets extra, maar je investeert in herinneringen van de mooiste dag uit je leven! Dus, de voordelen op een rijtje:

  • Je kan je bruiloft niet overdoen, kwalitatieve foto’s en video’s zijn een must-have!
  • De grote dag is in een oogwenk voorbij. Door goede foto’s en video’s kun je dit mooie moment herbeleven.
  • Een foto- of videograaf met hoog prijskaartje heeft vaak duurdere en betrouwbaardere apparatuur, wat zorgt voor een prachtig eindresultaat.

Wat krijg je dan uiteindelijk voor je geld? Dat verschilt per foto- en videograaf. Vaak bieden foto- en videografen verschillende pakketten aan. Van een basispakket naar een super deluxe pakket dat alles biedt. Meestal kan je ook kiezen voor een pakket op maat, waarbij je eerst een offerte ontvangt. Bestudeer goed de website van de foto- of videograaf om te kijken welke diensten of producten je ontvangt. 

Met al deze tips kunnen jij en je partner de perfecte videograaf vinden. Let op de stijl, onderzoek wat je mooi vindt en luister natuurlijk altijd naar je gevoel! Investeren in een goede foto- en videograaf is iets waar je geen spijt van krijgt. Neem een kijkje onder het kopje ‘Videografen’ om jouw perfecte videograaf te vinden.