Site logo

Hoe vind je de beste bruiloftsvideograaf ?

Trouwvideo’s worden steeds populairder en daarom zijn er steeds meer leveranciers op de markt. Niet iedereen kan je overtuigen met professionele kwaliteit, maar hoe herken je als bruid en bruidegom een ​​goede bruiloftsvideograaf? Met deze checklist kunt u zeker alle twijfelachtige aanbiedingen uitsluiten!

Criterialijst bruiloftsvideograaf uitzoeken!

Het belangrijkste is natuurlijk de voorbeeldfilmpjes die uw bruiloftsfilograaf laat zien. Evalueer de films volgens de volgende criteria:

✓ Zijn de films op de website comfortabel van formaat? Is het mogelijk om de films op volledig scherm af te spelen? Met een weergave op postzegelformaat kan de kwaliteit van een film niet worden beoordeeld.

✓ Zijn de foto’s te donker of te helder? Verandert de helderheid tussen scènes? Als dat zo is, lijkt de videograaf zijn camera niet te beheersen. Op een bruiloft heb je geen tijd om lang aan de knoppen te draaien. De cameraman of cameravrouw moet zijn werkapparatuur in zijn slaap kunnen beheersen.

✓ Zijn de beelden onscherp of zijn deze wazig? Ook in dit geval domineert de cameraman/ cameravrouw zijn camera niet honderd procent.

✓ Zijn de beelden wazig? Bewogen beelden worden gemaakt wanneer de camera uit de hand wordt gehouden. Met een klein beeldformaat lijkt dit misschien niet vervelend, maar op een grote tv kun je snel duizelig worden bij het bekijken van dergelijke films. Professionele videografen gebruiken hover-systemen, monopods of schouderbevestigingen voor opnamen vanuit de hand en stabiliseren de opnamen daarna met een videobewerkingsprogramma.

✓ Zijn de foto’s in verschillende perspectieven samengesneden of staat de camera altijd op één plaats?

✓ Wat is de visuele indruk van de foto’s? Lijkt de film op een goedkope tv-reportage of van een film van hoge kwaliteit?

✓ Worden effecten gebruikt? Trick-schermen, geanimeerde vlinders, vintage kunstmatige look zijn populaire effecten die videografen gebruiken om hun films te verbeteren. Voor goed gemaakte filmbeelden zijn geen digitale gimmicks nodig. Een trouwfilm moet tijdloos zijn.

✓ Wat is de geluidskwaliteit? Zijn huwelijkse beloften, tranen en huwelijkstoespraken gemakkelijk te begrijpen of klinken ze echo, hol of saai? Als alleen muziek wordt gehoord, neemt de videograaf mogelijk helemaal niets op en wordt een belangrijk deel van de trouwdag niet opgenomen.

✓ Hoe is de muziek? Het licentiëren van bekende nummers voor gebruik op internet is bijna onmogelijk. Als de videograaf dergelijke muziek zonder toestemming gebruikt, kunnen de bruid en bruidegom ook verantwoordelijk worden gehouden. Daarom moet alleen gelicentieerde muziek worden gebruikt.

✓ Hoeveel ervaring heeft de videograaf? Is het slechts een voorbeeldfilm of mogelijk geen? Bruiloften zijn onherhaalbaar, fouten mogen hier niet voorkomen. Het is daarom des te belangrijker om een ​​ervaren videograaf met bewezen referenties en gekwalificeerde training in te huren.

Als u op al deze punten let, ziet u dat het veld van de provider aanzienlijk kleiner is. Het is niet altijd gemakkelijk om een ​​goede bruiloftsvideograaf uit de omgeving te vinden. De meeste videografen zijn bereid en ook gewend om een eindje te reizen.

Enkele voorbeelden van veel gemaakte fouten

Scherpte: kan de cameraman het beeld altijd op het onderwerp scherpstellen, of loopt de focus heen en weer?

Belichting: de foto moet niet te licht of te donker zijn. Verkeerde blootstelling kan alleen achteraf worden gecorrigeerd.

Kleur: de kleuren moeten consistent zijn, zelfs van scène tot scène. Als er meerdere camera’s werden gebruikt, zouden deze allemaal dezelfde kleuren moeten hebben.

Beeldstatus: wazige beelden horen niet thuis in professionele films.

Geluid: heel belangrijk! Het geluid moet helder zijn, zonder ruis of nagalm. Veel videografen tonen alleen demo-films zonder geluid – Let op! Geluidsopname is een complex onderwerp en veel bruiloftsvideo-aanbieders hebben noch de knowhow, noch de nodige technologie. Een microfoon op de camera is verre van voldoende om een ​​schone sound te krijgen.

Muziek: de muziek moet de sfeer van de film onderstrepen. Bekende muziekstukken zijn over het algemeen juridisch niet bruikbaar vanwege auteursrechtelijke redenen. Dit kan de klant, het bruidspaar, veel kosten. Daarom mag alleen gelicentieerde muziek worden gebruikt. Deze is verkrijgbaar in een heel andere kwaliteit. Is de muziek eentonig of worden verschillende muziekstukken van hoge kwaliteit gebruikt?

Lengte: Een trouwvideo mag niet te kort en niet te lang zijn. Elke bruiloft is individueel en moeilijk te comprimeren tot een vaste filmlengte. Een voorbeeld:

  • Bruiloft A vindt plaats in de burgerlijke stand. De registrar houdt een korte toespraak, vervolgens worden de ja-woorden uitgewisseld en na een korte felicitatie pauze gaat het rechtstreeks naar de champagne-receptie en vervolgens naar het eten. Er zal een openingsdans en een bruidstaart zijn, en dan zal er worden gedanst.
  • Bruiloft B trouwt in de kerk. De dienst duurt een uur. Er is een preek, voorbede, een zanger en een huwelijksgelofte. Later op de avond houden de vader van de bruid, de moeder van de bruidegom en de groomsmen humoristische toespraken. ‘S Middags worden er ballonnen opgeheven,’ s avonds zijn er nog wat spelletjes en ’s avonds een verrassend vuurwerk.

Zowel bruid als bruidegom hebben een videograaf geboekt, die een film van 60 minuten aanbiedt. Welke van de twee films zal behoorlijk lang zijn?

De film moet alle belangrijke momenten bevatten zonder saai te worden. Een zogenaamde highlightsfilm kan zelfs iets weglaten. Hier zijn slechts de mooiste momenten in een beknopte vorm.

Foto’s: Foto’s? Waarom een ​​fotograaf boeken als de filmmaker ook de trouwfoto’s kan maken? Bijna elke cameraman is begonnen als fotograaf. Op filmscholen is het zelfs verplicht om een ​​fotoserie in te dienen voor aanvraag. De meeste bruiden en bruidegoms hangen thuis slechts een paar portretten en familiefoto’s op. Als je de hele dag als film hebt, heb je de fotograaf daarom niet meer dan 1-2 uur nodig. De cameraman kan ook deze foto’s maken.