Site logo

Hoe schrijf je een bedrijfsvideo Script in 7 stappen

Als je een bedrijfsvideo script gaat schrijven, weet je al snel niet waar je moet beginnen maar je wilt graag een boeiend video script, dat tot actie inspireert en resultaten geeft. 

Dus… hoe schrijf je een video script dat spreekt tot uw publiek en voldoet aan uw doelstellingen? Om je op weg te helpen hebben we zeven stappen opgeschreven om een script te maken waarmee je echt impact kan maken. 

Als je overweegt om gebruik te maken van een videograaf, bekijk dan bijvoorbeeld deze videografen die erg goed zijn in het van A tot Z produceren van een bedrijfsvideo. 

Stap 1. Schrijf eerst een Video Briefing

Om een script te schrijven dat de resultaten die je wilt, aandrijft, moet je zeker een video-overzicht schrijven. Dit helpt je niet alleen om uw doelstellingen te begrijpen, het helpt je ook om uw publiek te begrijpen en de waarde die je aan hen wilt laten zien.

Deze vragen helpen je het perfecte script te maken.

  • Wat is het doel van de video?
  • Welke actie wil je dat de kijkers ondernemen?
  • Wie is het publiek en wat zijn hun gewoontes online?
  • Welke waarde brengt uw video voor de ontvangers
  • Welke distributiekanalen ga je gebruiken?

Wat deze vragen gemeen hebben is dat ze allemaal bedoeld zijn om je beter te laten begrijpen wie je publiek is en hoe zij de video zullen ontvangen. Je maakt de video immers voor de ontvanger niet voor jezelf. Neem de ontvanger dus als uitgangspositie!

2. Van bericht tot verhaal

Voor elk stuk videocontent dat je maakt, of je nou een boodschap wilt overbrengen of meerdere, het bericht wat je wilt overbrengen moet worden getransformeerd naar een verhaal.  De truc is om deze kernboodschappen te vertalen in een eenvoudig verhaal voor uw script. Alles wat je beslist zal afhangen van het doel dat uw video moet bereiken, en wat uw publiek waardevol en boeiend vindt. Het gaat er niet alleen om wat je tegen het publiek wilt zeggen: het gaat er ook om dat je het zegt op een manier die bij het publiek past.

Het verhaal hoeft echt niet baanbrekend of ingewikkeld te zijn. Het hoeft eigenlijk alleen maar een logisch verloop te zijn van het ene punt naar het andere, waarbij het begin is zoals het nu is en het einde is zoals je het wilt. Een goed verhaal moet je publiek vastgrijpen en je boodschap op zo’n boeiende manier vertellen dat het hen leidt naar een Call-to-Action voor de gewenste actie.

3. Spreek in een taal die je publiek begrijpt

Praat bij het schrijven van je script altijd in de taal van je publiek en niet in je eigen taal. Probeer buiten je eigen kaders te denken. Onthoud: het video script moet je doelgroep aanspreken, niet jou, je baas of je stakeholders. 

Over het algemeen moet je de toon eenvoudig en gemoedelijk houden. Het enige excuus om deze regel te breken is als je een bank of een ziekenhuis bent (en zelfs dan kan een ontspannen toon wonderen doen). Naja, we begrijpen dat bij sommige bedrijven of instellingen, de sfeer wat serieuzer moet zijn. Maar in principe moet het niet uitmaken of actief bent in B2C of B2B, intern of extern – je publiek wil je horen spreken als een persoon, niet als een robot. Dat betekent toepasselijk taalgebruik. Dus je vorm, als dat gebruikelijk is en u vorm als dat gebruikelijk is. Uw script moet in lijn zijn met het merk van je bedrijf, maar nooit ten nadele van de kijkers. 

4. Hou het kort en bondig

Als het gaat om het schrijven van een script, is minder altijd meer. Zeg wat je moet zeggen en houd het zo kort en bondig mogelijk. Over het algemeen proberen we de video’s tot 2-3 minuten te houden. Langer is bijna nooit goed voor bedrijfsfilm. Probeer het script dus te houden op maximaal 3 minuten.

(Dit wil niet zeggen dat elke video die je maakt supersnel is. Een goede training video kan gemakkelijk 30 minuten lang zijn. Maar geen van die tijd mag worden verspild, en elk deel van het script moet beknopt, nauwkeurig en noodzakelijk zijn voor de video als geheel).

In een geweldig script verdient elk woord zijn plaats. Hoe korter uw video, hoe meer kracht elke zin heeft.. 

Hier zijn onze top tips om uw script zo slank en impactvol mogelijk te houden:

  • Zeg iets unieks, niet wat iedereen zegt
  • Gebruik eenvoudige, alledaagse taal
  • Snijd onbelangrijke informatie en beelden weg
  • Herhaal jezelf nooit, tenzij je dramatische toon wilt maken
  • Wees bereid om delen van je boodschap te laten vallen (ga voor de kern van het bericht)

5. Gebruik niet alleen maar woorden.

Je maakt een video, je schrijft geen roman. Je hebt meer dan alleen woorden om mee te spelen in je script. Het verhaal in videocontent wordt verteld door middel van editing, motion graphics, muziek, geluidseffecten en voice-over – dus heb niet het gevoel dat je alles via een dialoog moet communiceren.

Geluid en beeld moeten naadloos samenwerken om je verhaal en berichtgeving tot leven te brengen, en dat betekent dat je alle relevante elementen in je script moet opnemen. Noteer de actie die op het scherm zal plaatsvinden, welke geluiden moeten worden gehoord en eventuele begeleidende voice-over.

Dit kan een moeilijk proces zijn als je er niet aan gewend bent. Een ervaren video producten kan je goed helpen bij het script en biedt ondersteuning en advies tijdens dit hele scriptproces.

Het is gebruikelijk om een script in twee delen te schrijven, waardoor het script wordt opgesplitst in visuele en audio delen en zodat duidelijk blijft wat het eindproduct wordt. 

6. Lees het script vaak door met alle betrokkenen

Als je eenmaal een werkbare versie van je video script hebt, moet je beginnen met het voorlezen ervan. Wij spreken veel videografen die hier baat bij hebben gehad. Door het hardop voor te lezen komt het script beter binnen en krijg je een beter beeld of het script logisch in elkaar zit.

7. Tweak aan het script totdat het perfect is

Ga nog eens door het script met een kritische blik, we hebben hier een aantal vragen die je kunnen helpen om kritisch naar het script te kijken: 

  • Is het waarschijnlijk dat dit script zijn doelstellingen bereikt?
  • Is het geschreven op een manier die mijn publiek aanspreekt?
  • Communiceert het de kernboodschap(en)?
  • Vertelt het een boeiend verhaal met een logische verhaallijn?
  • Maakt het gebruik van een goede mix van geluid en beeld?
  • Bevat het een overtuigende Call-to-Action?
  • Is het niet langer of complexer dan nodig is?
  • Is het de optimale lengte voor de beoogde distributiekanalen?

Als het antwoord op een van deze vragen nee is, ga dan terug en bewerk je video script totdat het aan aspecten voldoet. 

 Hopelijk begeleiden deze 7 stappen je door het proces van het schrijven van een video script, van de initiële briefing tot het uiteindelijke glorieuze resultaat. Heel veel succes! Heb je nog een videograaf nodig? Zoek dan op onze website naar een videograaf die bij jou past.