Site logo

Hoe maak ik een time-lapse?

Bij het maken van videobeelden beschik jij over de mogelijkheid om mensen wonderen te laten zien. Dingen die ze normaal gesproken in het echt nooit zou zien of die moeilijk te vinden zijn. Niet alleen realistische beelden, maar ook fantasierijke beelden geeft men een geweldige ervaring. Een film zegt dan ook meer dan duizend woorden. Neem mensen de wondere filmwereld in en laat zien hoe onze wereld functioneert. Een geweldige time-lapse mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Met time-lapse laat jij beelden zien die je normaal gesproken niet met het blote oog kunt waarnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beweging van de wijzers op de klok of zelfs de beweging van een gletsjer. De techniek bestaat al ontzettend lang en is door de jaren heen continu verder uitgewerkt. Maar hoe maak je gebruik van deze bijzondere vorm van filmografie? En wat zijn de voordelen hiervan? Dat lees je in dit artikel! 

Wanneer is een time-lapse mogelijk?  

Wanneer is het eigenlijk interessant om een time-lapse toe te passen? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden en hangt volledig af van welk beeld je aan de kijker wilt overbrengen. Een time-lapse wordt voornamelijk gebruikt voor dingen die een hoop tijd nodig hebben. Het veranderen van de wijzers op de klok, het in bloei staan van een bloemenveld of de zonsopgang; dit zijn allemaal dingen die in een time-lapse verwerkt kunnen worden. 

Wat heb je nodig? 

Natuurlijk komt er een hoop kijken bij het maken van een time-lapse. Hierbij is het ook belangrijk dat je de juiste spullen gebruikt. Neem in elk geval het volgende mee wanneer je een time-lapse gaat maken: 

  • Een statief: deze is van essentieel belang om onbewogen beelden voor een langere periode te maken. Bedenk tevens dat, indien je buiten werkt, de statief wel zwaar genoeg moet zijn om windstoten te doorstaan. Zo weet je zeker dat jouw geliefde videocamera niet onverhoopt op de grond terecht komt. Bovendien kunnen schommelingen door de wind voor vibraties in het beeld zorgen.
  • Voldoende accu: meestal duurt het een hele tijd voordat je de time-lapse gemaakt hebt. Daarom moet je wel goed voorbereid zijn en over voldoende accu beschikken. De meeste videograven maken gebruiken van een externe lader, maar je kunt er ook voor kiezen om voldoende batterijen mee te nemen. Let op; zorg er dan wel voor dat je de batterijen op het statief kunt vervangen, zodat het beeld hierdoor niet verslechterd.

Verandering van lichtintensiteit 

In sommige situaties is het ook belangrijk om met de verandering van de lichtintensiteit rekening te houden. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je de zonsopgang wil filmen of als je zowel overdag als ’s nachts de videocamera paraat houdt. Indien mogelijk is het raadzaam om de lichtgevoeligheid van de camerasensor handmatig aan te passen. Zo weet je zeker dat alle instellingen kloppen. Bij sommige videocamera’s is het mogelijk om dit automatisch te regelen, maar hierbij is het resultaat niet altijd optimaal. 

Een time-lapse maken 

Nadat je voldoende opnames hebt gemaakt is het tijd om de time-lapse in elkaar te zetten. Gelukkig is dit tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk als voorheen en kan je met een klein beetje kennis al een echte pro worden!

Bij een time-lapse maak je eigenlijk allemaal foto’s dicht op elkaar die je vervolgens in een video verwerkt. Dit doe je eenvoudig door van jouw favoriete video-editor gebruik te maken. Bij het importeren van de foto’s snapt de videomaker vrijwel direct wat de bedoeling is. Wanneer je van een nog beter resultaat wilt genieten, adviseren wij om speciaal software voor het maken van een time-lapse te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de verschillende frames vloeiender in elkaar overlopen en is jouw time-lapse binnen mum van tijd gereed!