Hoe bepaal je de waarde van oude videocamera’s en fototoestellen?

Heb je een tijdje terug een oude videocamera of fototoestel op de kop getikt of heb je pas geleden een prachtig erfstuk ontvangen? Dan ben je waarschijnlijk best wel benieuwd of deze nog iets waard is. Maar hoe bereken je de waarde van een oude camera? 

Allereerst is het belangrijk dat je bekijkt of de camera uniek is. Een simpel huis-, tuin-, en keuken compact cameraatje is na enkele jaren al niks meer waard. Wanneer je over een uniek exemplaar beschikt is de kans echter groot dat je hier nog een leuk bedrag voor kunt ontvangen. Voor het bepalen van de waarde van een oud toestel zijn een aantal factoren van belang. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje. 

Doe onderzoek naar de camera 

Er zijn natuurlijk enorm veel kwaliteitsverschillen als het om camera’s gaat. Zo zijn er zeer goedkope modellen die na enkele jaren alweer vrijwel niets waard zijn, maar ook unieke modellen die na verloop van tijd alleen maar in waarde toenemen. Gelukkig kan je op camera-wiki eenvoudig informatie over de verschillende camera’s vinden. Hier is summier beschreven hoe de camera werkt en wat de waarde is. Bovendien worden er plaatjes gebruikt, zodat je precies weet of je dezelfde camera in bezit hebt. 

Als je het merk en type weet is een onderzoek via Google zo gestart. 

Bezoek een camerawinkel 

Vind je het lastig om de waarde van jouw toestel te bepalen? Breng dan gerust een bezoekje aan een camerawinkel. De verkopers zijn hier vaak zelf ook liefhebbers van foto- en filmografie. Zij weten vaak precies te vertellen of een camera nog iets waard is. 

Als je je toestel direct wil verkopen, kan je er ook voor kiezen om naar een camerawinkel te stappen die ook tweedehands toestellen verkoopt. Zij hebben het meeste verstand van de dagwaarde en kunnen jou precies uitleggen wat het toestel waard is. 

Bedenk wel dat de meeste toestellen weinig tot niets meer waard zijn. Echter zijn er altijd wel een aantal geluksvogels die opeens een uniek exemplaar in bezit krijgen en deze voor een meerprijs aan liefhebbers kunnen doorverkopen. Die kans is echter minder groot dan je denkt.