Site logo

Een korte handleiding voor sociale-mediamarketing voor filmmakers

Het is een leerproces. Je zult naarmate je het vaker posts en weet wat en niet werkt beter in staat zijn sociale media te gebruiken voor jouw bedrijf/merk/aandacht. De platformen veranderen constant, dus je zult altijd moeten blijven proberen.

Wist je dat social media-platforms ongeveer 50% van alle online bestede tijd uitmaken? We brengen steeds meer van ons leven door met het gebruik van content op netwerken als Facebook, Twitter en Instagram. Of je het nu leuk vindt of niet, social media is een waardevol instrument geworden voor de filmmaker die een publiek wil bereiken.

Het gebruik van sociale media om interesse en investeringen in jou en je filmprojecten te stimuleren kan intimiderend lijken – of zelfs onmogelijk. Daarom wilden we vandaag de tijd nemen om succesvolle social media strategieën voor filmmakers te bespreken: zodat je minder tijd kwijt bent aan de tools die je tot je beschikking hebt en meer tijd hebt om je verhalen daadwerkelijk te vertellen en te delen!

Daarom hebben we ons onderzoek en onze ervaring met best practices op het gebied van social media in 10 essentiële stappen samengebracht. Onze hoop is dat, hoewel dit zeker geen uitgebreide gids is, het meer dan genoeg zal zijn om je te helpen het potentieel van social media te benutten in je filmbereik.

1. Kies je platform

De eerste stap is het kiezen van een platform dat past bij je doelen. We richten ons hier op drie van de grote: Facebook, Twitter en Instagram.

Natuurlijk zul je willen vaststellen waar je doelgroep zijn tijd doorbrengt op social media. Facebook is een verstrekkend, tamelijk allesomvattend platform dat ten tijde van dit schrijven meer dan twee miljard actieve gebruikers per maand heeft. Twitter is een geweldige plek voor netwerken en nieuwsupdates, terwijl Instagram’s visuals-first format (momenteel) het populairst is bij de jongere generaties.

Als je een videograaf bent, kan Instagram goed passen, zodat je representatieve foto’s en video’s van je werk en leven kunt delen. Als je een komedieschrijver bent, zou Twitter kunnen functioneren als een forum om hapklare grappen te delen. Als je een documentairemaker bent, zou je je kunnen richten op Facebook om denkstukken te delen en discussies te voeren met mensen die het waarschijnlijk zullen waarderen.

Wees niet bang dat je goed moet zijn in alle sociale media, de hele tijd. Kies in plaats daarvan een platform om mee te beginnen en blijf erbij. Leer de ins en outs ervan en bouw je aanhang op totdat je klaar bent om een ander platform aan de mix toe te voegen. Het kan zijn dat één platform genoeg is om de meerderheid van je publiek te betrekken. Stap voor stap! Als je probeert om te veel te snel te doen, loop je het risico om overweldigd te worden, op te geven en helemaal niets te doen.

2. Vind je publiek

Maak een lijst van alle woorden die jou en het werk dat je doet beschrijven. Probeer een 30-tal woorden te bedenken. Identificeer vervolgens gemeenschappelijke thema’s in de lijst en zoek naar mensen die zich al in die ruimte bevinden op het social media-platform van je keuze.

Afhankelijk van het platform is een goede manier om deze mensen te vinden door de woorden op je lijst als hashtags te doorzoeken. Bestudeer wat ze posten en welke stukken van hun inhoud de meeste interacties hebben. Hoe kun je je eigen posts vormgeven om gebruik te maken van de trends die je ziet?

Meer in het algemeen, welke makers inspireren je werk? Welke bedrijven produceren inhoud die vergelijkbaar is met die van jou? Wat voor soort films vindt je publiek leuk om naar te kijken? Identificeer deze accounts en zoek uit wat ze met hun community’s delen. Je zult een beter gevoel hebben voor het soort wereld dat je met je eigen content wilt creëren.

Natuurlijk, bewaar je woordenlijst voor toekomstige verwijzingen en voel je vrij om er steeds aan toe te voegen! Zie het als een springplank naar je grotere strategie.

Bijvoorbeeld: Comedy, Comedian, Independent, Short Film, Women in Film, Funny Women, Woman Director…

Of een andere voorbeeldlijst: Documentaire, Feature Film, Milieu, Eco, Groen, Milieubescherming, Save the Planet, Crowdfunding…

3. Betrek je publiek

Nu je een aantal gerelateerde accounts hebt bestudeerd, kijk eens wie er mee bezig is. Doe wat verkenning – leer wie deze mensen zijn en wat voor soort inhoud ze leuk vinden en ga met ze om. Volg ze en begin een gesprek! Wees proactief. Een sneeuwbal maakt zichzelf niet, je moet hem eerst de heuvel af laten rollen. Op dezelfde manier gaat je publiek zichzelf pas opbouwen als er wat momentum achter zit, en om momentum te krijgen moet je wat virtueel netwerken doen!

Als je op Twitter bent, kun je lijsten gebruiken om bij te houden wat je favoriete accounts delen. Dit maakt het inchecken met keyword topics en andere segmenten die je relatief snel en eenvoudig definieert. Hoe dan ook, door te liken, te reageren en berichten te delen met je inspiratie, collega-filmmakers en fans, draag je bij aan de gesprekken die ze al voeren, op het platform dat ze al gebruiken, en stimuleer je ze om elkaar te ontmoeten en je bij te houden.

Bijvoorbeeld: Komedie, Vrouwen in de film, Filmfestivals, Screenwriting, Korte films…

4. Consistent zijn

Als en wanneer je besluit om meerdere social media-platforms bij te houden, probeer dan dezelfde gebruikersnamen of handles te maken voor elk van deze platforms en zorg ervoor dat je dezelfde profielfoto’s gebruikt. Misschien wil je zelfs dezelfde bio- en beschrijvende tekst gebruiken. De reden hiervoor is dat je een consistent merk wilt behouden. Mensen moeten weten dat jij het bent, ongeacht op welk platform ze je vinden.

Natuurlijk is er genoeg advies over wanneer je moet posten, hoe vaak je moet posten, etc., maar dit zijn generalisaties – nuttige referentiepunten maar geen harde en snelle regels. Wees niet geobsedeerd door wat je “zou moeten” doen om een zo breed mogelijk net te werpen. Leer in plaats daarvan de patronen die het beste voor je werken, rekening houdend met het schema en de frequentie die de neiging hebben om de meeste en beste reacties van je publiek te winnen. Probeer te posten op verschillende tijdstippen van de dag en op verschillende dagen van de week om je optimale vensters uit te zoeken. Als je ze eenmaal hebt gevonden, blijf je er dan bij! Mensen kunnen nieuwe content verwachten volgens het tempo dat je hebt ingesteld.

Zorg ervoor dat je tijdens dit alles realistische doelen voor jezelf stelt. Het zal tijd kosten om de gegevens te verzamelen en te analyseren die je zullen helpen om een effectief ritme te bepalen.

Bovendien kan het een uitdaging zijn om regelmatig te posten, dus het is vaak een goed idee om een week of zelfs een maand van tevoren inhoud te plannen. Op die manier heb je content in de wachtrij staan voor de dagen dat je niet beschikbaar bent op social media.

Ook hier zal het tijd kosten om te leren wat optimaal is voor jou en je merk. Dit is normaal. Raak niet in paniek als de dingen niet in één keer “viraal” gaan.

5. Plan vooruit

We hebben het hier al over gehad, maar het is de moeite van het herhalen waard: denk er eens over na om wat social media-inhoud van tevoren te plannen. Naast dat het je helpt om gaten in je beschikbaarheid te dichten, biedt het vooraf plannen je de mogelijkheid om minicampagnes te maken. Je kunt je content delen op basis van een schets en ruimte, wat resulteert in een zeer doelbewuste en gecustomiseerde feed.

Als je bijvoorbeeld een film online hebt uitgebracht, kun je deze in de loop van de week voor de première met behulp van schermaangrijpers uitbrengen, zodat je kunt anticiperen. Of heb je een paar lieve achter-de-schermen foto’s van een recente shoot? In plaats van ze allemaal tegelijk te delen, kun je ze beter in de ruimte plaatsen, zodat je beelden levendig, gevarieerd en interessant blijven.

Tijdbesparende tools zoals Sprout Social, Buffer en HootSuite zijn nuttige manieren om je social media-aanwezigheid te beheren, of je nu op één platform werkt of op meerdere. Ze kunnen je helpen om vooruit te plannen en zelfs om datatrends te analyseren die uniek zijn voor je publiek. Natuurlijk gaat dit soort hulp gepaard met kosten! Het is aan jou om te beslissen of je dergelijke tools al dan niet integreert in je social media workflow. Sommige platformen hebben al plannings- en analysefuncties ingebouwd. Facebook, bijvoorbeeld, bevat een “Insights”-gedeelte voor Pages die graag meer willen weten over hun publiek en hun bereik.

6. Hashtags gebruiken

Je hebt al hashtags gezocht in Stap 2; nu is het tijd om wat te delen! Hashtags zijn ontdekkingsvoertuigen. Mensen konden je vinden op dezelfde manier als jij ze in Stap II hebt gevonden; namelijk door te bladeren in de inhoud die geassocieerd is met de hashtags die je kiest. Onderschat de kracht van hashtags niet. Ze zijn vooral belangrijk op Instagram, waar je op het moment van schrijven maximaal 30 hashtags kunt gebruiken!

Als je op Twitter bent, check dan in met wat er aan de hand is en adopteer de hashtags van het moment die trouw aan je merk voelen. Neem echter geen hashtags mee die zich niet thuis voelen in de wereld van je social media-aanwezigheid. Mensen kunnen zien of je iets dwingt wat niet werkt voor jou, alleen maar omdat je je bereik wilt vergroten.

Het is een goed idee om een hashtag te gebruiken voor elk van je projecten om je te helpen het overzicht te behouden.Je zou bijvoorbeeld de hashtag #AmazingShort gebruiken voor haar laatste project in berichten die gerelateerd zijn aan haar korte film. Dit helpt om je projecten makkelijker te vinden.

7. Deelnemen aan een Community

Je uiteindelijke doel kan zijn om een publiek op te bouwen voor zelf-distributie of crowdfunding van je filmproject, maar hoe dat er in de praktijk uitziet is het bevorderen van relaties. Je verbindt je met andere levende, ademende mensen die om je werk geven en het waarderen, en met wie je je werk en perspectieven ook zult willen aangaan.

Social media is zelden een eenrichtingsverkeer. Zie het als een grootschalig gesprek met je vrienden en kennissen. Als je alleen maar over jezelf zou praten, zou het moeilijk zijn om een echte, betekenisvolle relatie op te bouwen, toch? Kijk maar eens wat je fans en volgers zeggen. Wees ontvankelijk en ga met hen en hun werk in gesprek. Steun je medemakers door ook te delen wat ze delen.

Hoe meer je met anderen praat, hoe makkelijker het voor jou wordt om een levendige sociale media-aanwezigheid te behouden, omdat je dan in contact komt met een bredere conversatie.

Denk hier niet over na, vrienden – bouw gewoon een gemeenschap op! Het is het virtuele equivalent van een persoonlijk netwerk.

8. Maak jezelf niet te druk

Je hoeft niet per se een nieuw account aan te maken voor elke film die je maakt. In plaats daarvan hou je de dingen bij met behulp van hashtags. Zeker, je zou een glanzend nieuw account kunnen aanmaken voor een project dat een specifiek nichepubliek heeft of dat niet past bij je totale merkimago, maar negen van de tien keer is het verstandig om de dingen eenvoudig te houden. Maak de dingen niet moeilijker dan ze moeten zijn. Als je van nul begint, moet je de stappen I tot en met VII herhalen.
Een wolkje wiegt de hashtag #AmazingShort als ze over haar korte film op haar eigen persoonlijke Twitter en Instagram-accounts post. Omgekeerd, aangezien een andere filmmaakster al een aantal jaren werkt aan een speelfilmdocumentaire, besloot hij dat het het beste was om een aparte Facebook-pagina en een Twitter-handvat te maken. Hij deelt film-gerelateerde berichten op zijn persoonlijke accounts.\

9. Aanpassen waar nodig

Waarschijnlijk krijg je de social media niet meteen perfect, en dat is oké. Dit is een leerproces. Je gewoontes zullen veranderen naarmate je bedrevener wordt in het gebruik van social media en naarmate de platforms zelf veranderen.

Hoe actiever je bent op je sociale netwerken, hoe meer data je verzamelt, hoe beter je wordt in het voorspellen van wat werkt voor je publiek en wat niet. Als je blokken met content tegelijk inroostert, evalueer dan wat het beste werkte van eerdere campagnes en neem die conclusies op in je toekomstige strategieën. Aarzel niet om oudere berichten te verwijderen die niet meer bij je stem passen! Social media is een bewegend doelwit.

Tools zoals Canva zijn geweldig voor het ontwerpen van verschillende posts voor Facebook en Instagram, waardoor de presentatie snel en eenvoudig wordt opgefrist. Een Color Story is een handige app die je helpt bij het corrigeren van kleuren en het verfraaien van afbeeldingen voor Instagram en Facebook. In principe zijn er steeds meer social media-oplossingen om je te helpen lichtvoetig te blijven in de creatie van je content, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Toch is het soms moeilijk om de energie te verzamelen die je nodig hebt om regelmatig je eigen posts te maken. Als je in een crisis terechtkomt, vergeet dan niet dat je actief kunt blijven door je te engageren met de posts van andere mensen. Wees aanwezig en consistent, zelfs tijdens je droge periodes.

10. Vergeet niet om een persoon te zijn

Authenticiteit is tegenwoordig de sleutel tot sociale media. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Zie je account als een verlengstuk van jezelf als filmmaker, en zelfs als persoon. Verstop je niet achter je project en je merk; laat jezelf zien!

Voer gesprekken met je publiek en je collega-makers. Ze zijn een kans voor je om je creatieve stem te verfijnen en te ontdekken wat het meest effectief communiceert met je online community. Met een beetje geluk zal de interactie een beloning op zich zijn, maar wanneer je ontmoedigd raakt, ga je gang en zet je een stap terug en vergeet niet dat deze mensen je kunnen helpen om je ultieme doel te bereiken, namelijk het vinden van kijkers, crowdfunding van je film, of wat er ook gebeurt. Probeer social media te benaderen als een hulpmiddel, niet als een klus, en probeer een manier te vinden om de ervaring leuk te maken.