8 tips voor succesvolle videomarketing

Video’s zijn killer content. Facebook en Google belonen hen met een groter bereik, de gemeenschap houdt van de gemakkelijk te consumeren content en als het gaat om branding, is er nauwelijks een sterker medium. Als je nu niet meedoet en er mee experimenteert, kun je morgen kijken hoe anderen de grote taart onder elkaar verdelen. We geven je acht tips over hoe je creatieve video’s kunt gebruiken om spannende video’s te maken en je online business een boost te geven, zelfs met een klein budget!

Videomarketing is een ware rage en heeft vele voordelen

Voorbij zijn de dagen dat we ons een weg moesten banen door pagina’s tekst en loodwoestijnen. Om te leren, informatie te verzamelen, bij te scholen of gewoon om af te leiden kijken de meeste mensen tegenwoordig liever naar video’s dan om teksten te lezen. YouTube is nu de op één na grootste zoekmachine ter wereld met drie miljoen klikken per dag. Het medium film is hip en relevant als nooit tevoren.

Alles is er al – je moet gewoon aan de slag!

Wat vroeger een hele filmcrew moest doen, kan nu met een smartphone worden gedaan. Tegenwoordig zijn mobiele telefoons kleine filmstudio’s en kan je het echte bioscoopgevoel vastleggen op beeldschermen van slechts enkele centimeters groot.

Heb je inspiratie nodig voor je video’s? Hier zijn onze tips!

 • Medewerkers zijn de nieuwe helden
  Je hebt binnenkort een teamvergadering, er is iets te vieren of je komt gewoon bij elkaar voor een praatje – neem gewoon je mobiele telefoon mee en begin de ronde met een vraag. Zo begint de bal te rollen en heb je snel een video in de doos. En als er niets toonbaars uitkomt, maakt het niet uit. Door er samen om te lachen wordt de stemming en het moreel in het team verhoogd.

Elk lid van het team is een expert op zijn of haar gebied. Vraag je ontwerper naar de laatste designtrends of druk de ontwikkelaar uit over de nieuwe functies waar hij mee bezig is. Als je een solo preneur bent, neem dan gewoon je mobiele telefoon op en deel je kennis.

Begeleid een van jouw medewerkers voor een dag met de camera en maak er een serie van. Als je een solo preneur bent, huur dan een assistent in om je een dag lang te begeleiden en te filmen. Je kunt ook een collega vragen om je te vergezellen voor een paar uur of op een evenement. Dit versterkt niet alleen de samenwerking, maar geeft je ook een hoger bereik als de collega je video deelt.

 • Jouw klanten hebben veel te zeggen
  Daarom moet je zeker naar ze luisteren. Trouwens, we hebben hier beschreven hoe het moet. Je zou bijvoorbeeld je klanten kunnen betrekken door hen te vragen een kleine video te maken met hun ervaringen met jou en je werk, die je vervolgens op je kanalen verspreidt. Dit verbetert niet alleen de loyaliteit van de klant, maar geeft je ook waardevolle meningen van klanten. Deze getuigenissen zijn uiterst belangrijk omdat veel potentiële klanten luisteren naar de mening van anderen wanneer ze vragen om een nieuwe coach, trainer of consultant te vinden.

Een andere mogelijkheid is om jouw klanten te interviewen en met hen te praten over jouw medewerking. Als je bijvoorbeeld werkt als online marketingcoach en een van je klanten heeft veel succes gehad met je advies, dan heb je de perfecte gelegenheid om dit in de video te laten zien, je vaardigheden te onderstrepen en jezelf aan te bevelen bij anderen.

 • Gebruik maken van live video’s
  Facebook houdt van live video. Dit is een van de redenen waarom ze op dit moment hoger worden gewaardeerd op Facebook en vaker aan je volgers worden getoond dan normale berichten. Waarom gebruik je niet gewoon je mobiele telefoon en stuur je een kleine videogroet naar je volgers? Als je dit kunt combineren met een echte meerwaarde, dan zullen je kijkers je er dol op zijn.
 • Filmen bij evenementen
  Gebeurtenissen zijn vaak een grote hit. Maar ook zogenaamd saaie meetups en conferenties bieden talloze mogelijkheden om van de smartphone een videocamera te maken. Spreek de sprekers of interessante deelnemers na afloop van de gesprekken aan en vraag hen om een kort video-interview. Als je naar beurzen reist, neem dan de laatste ontwikkelingen in je vakgebied door en laat het je publiek weten. Dit geeft hen een echte meerwaarde en bindt hen nog meer aan je merk.

Film de actie, rapporteer live over de belangrijkste gebeurtenissen, inzichten en bied volgers een extra service. Ze zullen je bedanken en, in het beste geval, de video’s delen. Zo bereik je nog meer mensen en consolideer je je status als expert in je vakgebied.

 • Neem een kijkje in product & service
  De hele tijd over jouw product schrijven is op de lange termijn saai. Wat dacht je van een video? Ook als je geen fysieke producten aanbiedt, maar bijvoorbeeld als spreker optreedt, kun je tijdens deze voorstellingen toch gefilmd worden en de video’s op het net plaatsen. Zo biedt je niet alleen een meerwaarde aan je kijkers, maar werk je ook aan je expertstatus en versterk je je merk. Hoe doe je dat? Laten we eens kijken naar punt 5.

Zoals reeds vermeld in punt 3. zet je jezelf in het middelpunt van de belangstelling. Als je als coach en trainer werkt, is je persoonlijkheid, naast alle kennis en kunde, de factor die bepaalt of klanten je wel of niet boeken. Als het je lukt om ook je bedrijfsidee en -filosofie duidelijk te communiceren, krijg je extra (sympathie)punten en heb je nog meer potentieel: vooral voor start-ups die op zoek zijn naar investeerders is dit een niet te onderschatten kans om geïnteresseerde investeerders over de streep te trekken.

 • Andere deskundigen aan boord nemen
  Deskundige interviews met andere in jouw vakgebied zijn een prima manier om jouw netwerk uit te breiden. Tegelijkertijd biedt je een echte meerwaarde aan je volgers en klanten – want wie houdt er niet van om te luisteren als echte professionals en opinieleiders hun ervaringen delen?

Je hoeft je niet eens veel voor te bereiden. Maak van de gelegenheid gebruik als je bijvoorbeeld op een conferentie bent en praat met de deskundigen daar. Wees niet verlegen – experts zijn “gewoon mensen” en zullen blij zijn als je oprecht geïnteresseerd bent in hen!

 • Gebruik apps voor het filmen
  Er zijn zoveel coole apps die het makkelijk maken om te filmen. Heb je bijvoorbeeld Instagram hyperlaps geprobeerd? De app is super eenvoudig te gebruiken en laat je geweldige filmische opnamen maken die je sneller kunt afspelen voor die extra kick. Waarom neemt je je publiek niet mee op een rondleiding door je kantoor?

We hopen dat ik we je wat inspiratie hebben kunnen geven voor je videomarketing – wij zijn benieuwd naar wat je verzint!

Als je nog geen eigen video’s hebt gemaakt, begin dan gewoon met een van de ideeën van bovenaf en je zult zien, met de tijd krijg je oefening en je zult er echt van genieten!