15 manieren om een goedkope videograaf voor je bruiloft te vinden

Je bruiloft is een van de mooiste dagen uit je leven. En dat wil je absoluut vastleggen in foto’s en video’s. Toch kan een videograaf (en fotograaf) best wat kosten. Gemiddeld kost een video- of fotograaf €1400,-. Dus, hoe vind je nou een goedkope én goede videograaf voor je bruiloft? Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten, die ik voor jou op een rijtje heb gezet! 

1. Overweeg een register voor videografie

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van een trouwregister. Dit is een lijst met cadeaus die het bruidspaar graag wil hebben. Waarom zou je dit principe niet gebruiken voor het sponsoren van de videograaf? Open een online register waar je gasten geld kunnen doneren voor foto’s en video’s van jullie speciale dag. Ook zijn er verschillende online platforms waar je een crowdfunding kan starten. Steeds meer bruidsparen vragen geld in plaats van koffiezetapparaten en broodroosters, dus het is niet zo’n gek idee om ook geld te vragen voor de videografie van je bruiloft.  

2. Gebruik je netwerk

Het is altijd slim gebruik te maken van je eigen netwerk. In jouw netwerk bevinden zich ongetwijfeld professionele amateurfotografen en -videografen. Bekijk hun portfolio en wees niet bang om ze te benaderen. Afhankelijk van je connectie met de foto- of videograaf, kun je misschien vragen voor een vriendenprijsje. Een korting van 5 of 10% is vast mogelijk en scheelt weer wat! 

Misschien bevinden zich in je netwerk ook niet-professionals of opkomende professionals, zoals pas afgestudeerden van de filmacademie. Zij zijn misschien bereid om voor een kleine prijs te werken. Daardoor krijgen zij de mogelijkheid hun portfolio uit te breiden en ervaring op te doen. Zorg wel dat ze over de juiste uitrusting beschikken en bekijk hun eerdere werk. Deze mensen kun je ook vinden op veel vacaturesites (zoals Indeed) of op websites voor freelancers. 

3. Vraag offertes aan

Bij de aankoop van een dure auto bekijk je eerst al je opties. Je vergelijkt mogelijkheden en komt uiteindelijk tot een weloverwogen beslissing. Behandel zo ook de keuze voor een videograaf. Neem alle tijd en onderzoek grondig de mogelijkheden bij jou in de omgeving. Niet altijd staan de prijzen van een videograaf op de website vermeld. Vraag dan een offerte aan. 

Weet je niet goed waar je moet beginnen met zoeken? Het is ontzettend behulpzaam (en leuk!) om een trouwbeurs te bezoeken. Honderden fotografen en videografen komen hier naartoe om hun diensten te verkopen. Trouwbeurzen zijn vaak in het begin van het jaar, van januari tot en met maart. Zoek er eentje op bij jou in de buurt en wie weet vind je jouw perfecte videograaf. 

4. Zoek referenties op

Je hebt een heleboel videografen bekeken en uiteindelijk zijn er nog een paar goede kandidaten over. Tijd voor de laatste fase: lees online recensies, bekijk hun portfolio en zoek mensen op die onlangs hun services hebben gebruikt. Wees niet bang om hun rechtstreeks om referenties te vragen. Hoewel dit niet de kosten verlaagt van de foto- en videografie, vergroot het de kans dat jij en je partner tevreden zijn met het resultaat. Je kunt je bruiloft immers niet over doen ;). Investeren in een goede videograaf is investeren in dierbare herinneringen. Het zijn foto’s en video’s die je waarschijnlijk jaren later nog zult bekijken en koesteren.

5. Kies een goedkoper pakket

De meeste foto- en videografen bieden verschillende pakketten aan. Het ene pakket heeft meer extra’s dan de andere. Denk daarom goed na over hoeveel je van de dag wil vastleggen. Er zijn pakketten waarbij de videograaf 4 uur lang aanwezig is, maar het is ook mogelijk dat hij de hele dag vastlegt. Door alleen het essentiële te kiezen heb je later altijd nog de mogelijkheid om aanvullende producten te bestellen, zoals afgedrukte foto’s of complete fotoalbums.

6. Vraag om een dalkorting

De meeste mensen trouwen in het weekend. Maar durf je tegen de menigte in te gaan en organiseer je een bruiloft doordeweeks (van maandag tot en met donderdag), dan kun je fotografen en videografen vragen voor zogenaamde ‘dalkorting’. Afhankelijk van de videograaf en wat hij gewend is, is het niet onredelijk om 10 of 15% korting te verwachten. 

Wanneer je trouwt buiten het zogenaamde trouwseizoen om, kun je misschien ook om dalkorting vragen. Trouwen in januari is goedkoper dan in de zomer. Vraag aan jouw foto- en videograaf of hij korting kan rekenen. Niet alleen kun je korting verwachten van de videograaf, maar ook krijg je bij sommige locaties en cateringbedrijven korting in de winter.

7. Kies een pakket dat je kan aanpassen

Je moet ontzettend veel regelen voor je grote dag. Daardoor kan het makkelijk zijn te kiezen uit een van de standaard foto- of videopakketten. Daarin staat precies wat je kan verwachten en hoeveel het kost. Toch bevatten deze pakketten soms onnodige diensten of producten en meestal kan dat naderhand niet meer worden aangepast. 

Om te voorkomen dat je te veel betaalt, kun je het beste zoeken naar videografen die pakketten op maat aanbieden. Bij deze pakketten kun je zelf kiezen hoeveel uur de videograaf werkt en ontvang je alle foto’s en video’s elektronisch. Daarnaast kun je zelf kiezen welke extra diensten je wil, zoals het ontvangen van een fotoalbum of losse, afgedrukte foto’s. 

8. Boek fotografie en videografie bij dezelfde persoon

Niet alle fotografen maken video’s en niet alle videografen maken foto’s. Als je kiest voor iemand die foto’s én video’s kan maken, kun je vaak kiezen voor een gecombineerd pakket. Zo’n pakket heeft in veel gevallen een gunstige prijs dan alleen een videografiepakket. Onderzoek dus goed of dit mogelijk is. Een ander voordeel hiervan is dat de video’s en foto’s in dezelfde stijl zijn gemaakt en goed bij elkaar passen.

9. Vermijd niet-lokale videografen 

Fotografen en videografen vragen vaak reiskostenvergoeding voor de afgelegde kilometers. Daardoor stijgt de rekening. Tenzij je bruiloft zich op een afgelegen gebied afspeelt, is het verstandig om te werken met lokale videografen. Op die manier hoef je niet te betalen voor dure treintickets of benzinekosten. Ook als je videograaf niet expliciet om een reiskostenvergoeding vraagt, zit deze waarschijnlijk al bij de oorspronkelijke prijs in. Daarom worden de kosten van een niet-lokale videograaf waarschijnlijk hoger dan van een lokale videograaf. 

10. Kies voor aanbevolen foto- en videografen

Sommige locaties worden regelmatig voor bruiloften gebruikt. Als je je bruiloft op een locatie houdt waar vaker bruiloften gehouden worden, informeer daar naar fotografen en videografen. Deze locaties hebben ongetwijfeld contacten met enkele foto- en videografen. Omdat zij je doorverwijzen, kun je vaak voor een leuke prijs van hun diensten gebruikmaken. Daarnaast is het voordelig dat de videograaf de locatie al kent en weet waar mooie opnames gemaakt kunnen worden.

11. Beperk de openingstijden van uw fotograaf en videograaf

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om goed te kijken hoe lang de fotograaf of videograaf aanwezig moet zijn. De meeste pakketten bevatten een specifiek aantal uren, meestal 4 tot 7. Waarschijnlijk wil je in ieder geval alle hoogtepunten vastleggen, zoals de uitwisseling van de geloften, het snijden van de cake en de eerste dans. Bedenk vooraf goed welke onderdelen je vast wil leggen en kies dan het juiste aantal uren. Wees ook zeker niet bang om om wijzigingen te vragen. Als je bijvoorbeeld geen foto’s van de receptie wilt, vraag of je fotograaf of videograaf hier rekening mee kan houden.

12. Beperk de grootte van het personeel

Mocht je een hele grote, logistiek complexe bruiloft organiseren, dan is dit niet mogelijk. Maar als je een bruiloft plant met minder dan 70 gasten, dan kan je videograaf prima in z’n eentje komen. Het is niet ongebruikelijk dat assistenten en stagiaires meegaan die helpen met het opzetten van apparatuur en ook fotograferen of video’s maken. Maar hoe meer mensen, hoe duurder. Overleg dus met je fotograaf en videograaf wat de mogelijkheden zijn en of hij de klus in z’n eentje kan klaren.

13. Ga niet voor een leren omslag en stevige pagina’s

Het is ontzettend gaaf om een fotoalbum van jullie bruiloft te hebben. Trouwfotoalbums zijn echter wel heel prijzig. De maker heeft er veel uren in zitten en het is niet snel gemaakt. Vaak kun je kiezen uit een aantal extra’s, zoals een leren fotoalbum, stevige pagina’s, matte foto’s en meer. Deze extra opties kosten je al snel wat tientjes meer. Om alles wat goedkoper te maken, is het verstandig om voor een eenvoudig fotoalbum met glanzende, flexible pagina’s te gaan. 

Mocht je ook losse foto’s bestellen, ga dan voor een klein formaat en weersta de neiging om alle aanwezigen op je bruiloft een foto na te sturen. Kleinere foto’s zijn goedkoper om af te drukken. Wil je later alsnog grotere foto’s? Geen probleem, zorg dat je de foto’s ook digitaal hebt en laat ze zelf afdrukken.

14. Bestel geen proefalbum

Veel fotografen bieden de optie om een proefalbum te bestellen voor je het echte album krijgt. Je kunt dan de gemaakte foto’s bekijken, je favorieten selecteren en eventueel dingen wijzigen. Dit proefalbum is meestal niet gratis en kan soms duur uitvallen. Vertrouw dus op de fotograaf dat hij de juiste keuzes maakt of vraag of je digitaal je favoriete foto’s kan kiezen.

15. Crowdsource foto’s en video’s van je gasten

Een fotograaf of videograaf helemaal uitschakelen, is geen haalbare optie als je professioneel materiaal wilt. Om aan meer foto’s en video’s te komen kun je je gasten inschakelen. Maak een gezamenlijke Dropbox-map of Google Drive aan en vraag of je gasten daar hun foto’s en video’s in willen plaatsen. Op die manier kun je je collectie combineren met professionele foto’s en amateurfoto’s van je gasten. Je hebt nu een heleboel foto’s om uit te kiezen en vaak maken je gasten hilarische foto’s. 

TIP: Leg op elke tafel een wegwerpcamera en vraag of je gasten hiermee foto’s willen maken. Het zal geen professionele foto’s opleveren, maar wel heel vermakelijke en mooie momenten vastleggen. 

Met al deze tips kun jij een goedkope videograaf vinden voor jouw bruiloft! Houd rekening met het aantal uren dat de videograaf of fotograaf moet werken en laat alle overbodige extra’s weg. Neem eens een kijkje onder het kopje ‘Videografen’ en vind jouw perfecte bruiloftvideograaf.